19/11/2020
Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență a prezentat joi, 19 noiembrie, într-o videoconferință organizată de Pria Events, Raportul anual privind evoluția concurenței în sectoare cheie, unul dintre principalele subiecte abordate fiind cel al concentrărilor economice.
Link RAPORT: https://www.amrcr.ro/wp-content/uploads/2020/11/Raport-Sectoare-Cheie-2020.pdf
Declarațiile domnului Chirițoiu cu privire la sectorul de retail:
- După mine comerțul alimentar este eroul crizei, este sectorul care a fost supus unui șoc puternic la începutul pandemiei si a rezistat si am văzut ca a rezistat și am văzut că avem creșteri moderate de prețuri, deși au fost fluctuații mari, o cerere puternică la începutul crizei, presiune pe lanțurile logistice în momentul în care statele închideau granițele ori șoferilor nu li se mai permitea să circule, erau puși în carantină etc.. Deci cu toate presiunile acestea, panica populației care cumpăra și a dificultăților logistice, sectorul a funcționat, nu am ajuns să avem penurie, nici creșteri foarte mari de preț, fapt care ne arată reziliența sectorului.
- Doi – suntem mulțumiți de concurența în zona comerțului, atât a celui nealimentar cât și a celui alimentar. Gradul acesta puternic de concurență în zona comerțului alimentar cred că s-a văzut în pandemie.
- Aici sunt mândru că am contribuit și noi la calmarea spiritelor. A fost un risc real la începutul pandemiei să ne trezim cu măsuri panicarde de înghețare a prețurilor, care probabil ar fi dus la o catastrofă, la situația din comunism, pentru cei care ăși aduc aminte, cu lipsă de alimente și cozi la magazine.
- Mă bucur că mințile mai calme au câștigat această dezbatere din prima parte a anului și nu am recurs la măsuri de panică ce ar fi făcut mult mai rău decât bine.
- Faptul că noi am putut, în special bazându-ne pe Monitorul prețurilor, să avem informații in timp real la evolutia prețurilor la principalele produse alimentare în marile rețele comerciale și am putut să vedem că creșterile de preț nu erau atât de mari cum erau prezentate sau suspectate, aceste informații au ajutat politicienii să ia deciziile corecte.
- În privința sectoarelor cu probleme, sunt cele tradiționale – materiale de construcție, profesiile liberale (aici ideal am vrea sa le liberalizam sau macar să oprim valul de reducere a concurenței în aceste zone).”, a declarat joi președintele Consiliului Concurenței.
Un live text cu declarațiile făcute astăzi de către Președintele Consiliului Concurenței sunt disponibile la https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-24429048-consiliul-concurentei-bogdan-chritoiu-ingrijorat-concentrare-piata-telecom-vanzare-active-fixe-telekom-orange-test-important.htm