ROMPAN: Industria noastră este atacată într-un mod reprobabil prin intermediul unui clip înșelător

Aurel Popescu, președinte ROMPAN (sursa foto: RO. aliment)

Comunicat de presă al ROMPAN. Având în vedere apariția în spațiul public și difuzarea de către mai multe televiziuni din România și pe pagină de Facebook a Asociației „Prețuiește Calitatea” a unui clip ce are următorul mesaj înșelător: „zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de COVID-19 din cauza consumului de pâine NEAMBALATA”, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), comunica următoarele:

Țînând cont că în cadrul acestui clip defăimător sunt inserate în mod clar numele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranță Alimentelor, inducându-se astfel în mod direct impresia că aceste instituții girează această informație defăimătoare cuprinsă în acest clip, ROMPAN a sesizat în mod oficial aceste două autorități în dată de 07.01.2021 solicitându-le punctul de vedere cu privire la acest clip și asocierea numelui celor două instituții cu afirmațiile defăimătoare și neadevărate din cuprinsul clipului.

Cele două instituții sus-mentionate au reacționat și au comunicat în mod oficial că se dezic de acest clip și conținutul acestuia, considerându-l profund și total neadevărat și aceste insituții nu au participat și nu au girat apariția acestuia. De asemenea, a fost comunicat faptul că cele două instituții sus-menționate vor sesiza Consiliul Național al Audiovizualului cu privire la apariția și difuzarea acestui clip.

Membrii ROMPAN sunt profund îngrijorați de apariția și difuzarea în spațiul public către consumatori a acestui clip cuprinzând informații false, defăimătoare și nefondate despre produsele de panificație neambalate și consumul acestora.

Facem încă odată precizarea că în prezent potrivit declarațiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, repectiv prin pâine. Mai mult asigurăm populația că toate produsele de panificație se fabrică cu respectarea tuturor regulilor de siguranță alimentară, iar la comercializarea produselor de panificație ambalate sau neambalate se aplică măsuri suplimentare la locurile de vânzare, în sensul că vânzarea se realizează cu respectarea regulilor de igienă impuse.

Cei care transmit astfel de mesaje înșelătoare au interese cu totul și cu totul personale în sensul că vor să promoveze doar produsul pâine ambalată și mai grav să încurajeze importul și comercializarea produselor de panificație din afară României.

Nu trebuie să alarmăm populația prin informații false în ceea ce privește transmiterea virusului prin intermediul alimentelor, cu atât mai mult al pâinii neambalate, un produs sigur din punct de vedere alimentar.

Mesajul care trebuie să ajungă la consummator fiind acela că pâinea comercializată neambalată nu este factor de contaminare cu Sars-Cov-2 atâta timp cât sunt respectate toate măsurile de igienă impuse de prezenta situație.

Inducerea în mod direct a mesajului că doar pâinea ambalată este sigură pentru consum este un mesaj foarte grav cu implicații majore atât asupra consumatorilor de pâine din România cât și asupra industriei românești de panificație, pentru care tradiția este aceea de a se consuma pâinea în stare cât mai proaspătă, care din punct de vedere al calităților senzoriale se încadrează în tipologia consumatorului român.

ROMPAN, în calitate de asociație patronală din industria de morărit și panificație, industrie ce este atacată într-un mod reprobabil prin intermediul acestui clip și a altor mesaje similare, va sesiza toate instituțiile Statului Român cu competențe în domeniu și va întreprinde toate măsurile legale ce se impun pentru apărarea drepturilor și intereselor membrilor săi cât și al consumatorilor și pentru tragerea la răspundere a persoanelor ce se fac vinovate de apariția și difuzarea în spațiul public a acestui clip.

Comunicatul de presă al ROMPAN, semnat de președintele Aurel Popescu este disponibil în format .doc ROMPAN_Comunicat_presa_transmis 08.01 2021.