România – locul 22 în Indexul Global de Securitate Alimentară pentru anul 2020

România se situează pe locul 22 la nivel mondial în clasamentul indexului de siguranță alimentară realizat pentru anul 2020 de către The Economist Intelligence Unit, parte a The Economist Group.

Indexul Global de Securitate Alimentară – Global Food Security Index, reprezintă un clasament de referință realizat anual cu privire la nivelul de siguranță alimentară, în evaluarea pentru anul trecut fiind incluse 113 state din întreaga lume. Topul făcut public recent este cu atât mai important întrucât 2020 a fost un an marcat de pandemie, cu un accent și o atenție deosebită pentru accesibilitatea, calitatea și securitatea alimentară la nivel mondial.

În cadrul clasamentului pentru anul 2020, România se află pe locul 22, cu un punctaj general de 74,2 puncte. Nivelul de accesibilitate al prețului alimentelor în țara noastră a fost evaluat cu 82,8 puncte, în timp ce din punct de vedere al gradului de disponibilitate, punctajul obținut este de 67,9.

Calitatea și siguranța alimentelor din România au primit 87,2 de puncte, un punctaj extrem de bun având în vedere că cea mai bună evaluare The Economist pentru aceste două aspecte a fost cel acordat Canadei – 94,5 puncte.

Foto: Prostock-studio

EIU a publicat cel de-al nouălea Index Global de Securitate Alimentara (GFSI), sponsorizat de Corteva Agriscience. GFSI 2020 are în vedere securitatea alimentară în contextul inegalității economice și a veniturilor, a inegalității de sex și a inegalității resurselor naturale și de mediu. Indexul atrage atenția asupra decalajului sistemic și asupra modului în care COVID-19 a accentuat impactul asupra sistemelor alimentare.

În cadrul Indexului, în ultimii 9 ani, România a înregistrat o creștere cu 7,4 puncte, una dintre cele mai bune evoluții pozitive din clasamentul mondial.

Indexul Global de Securitate Alimentara (GFSI) pentru 2020 poate fi accesat la acest link.