Retailerii dau asigurări că reducerea TVA la alimente se va reflecta în totalitate în preţul de la raft

Bucureşti, 8 aprilie 2015: Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) îi asigură pe consumatori că măsura recentă a Guvernului de a reduce TVA la alimente de la 24% la 9% va fi reflectată în totalitate de preţul de la raft. Această poziţie vine şi ca un răspuns la opiniile fără temei apărute în dezbaterea pe acest subiect. AMRCR speră, de asemenea, că micşorarea TVA va fi aplicată cât mai curând şi pentru celelalte produse.

„AMRCR consideră că reducerea TVA trebuie să ajungă în buzunarul consumatorului şi membrii asociaţiei şi-au manifestat disponibilitatea de a transfera această reducere în preţul final al produselor. Prin urmare, acesta va scădea cu cota aferentă redusă”, a declarat Dan Şucu, preşedintele AMRCR.

Potrivit AMRCR, măsura Guvernului va avea rezultate pozitive, mult mai mari decât cele estimate de analiştii economici.

„Am avut de-a lungul timpului semnale din partea consumatorilor potrivit cărora mărirea TVA a fost cea mai mare greşeală economică a unui Guvern din ultimii 20 de ani. Apreciem, aşadar, intenţia de a corecta o politică fiscală care a afectat deopotrivă consumatorul şi mediul de afaceri. Ne bazăm, de asemenea, pe promisiunea Guvernului de a micşora TVA la 20% şi pentru celelalte produse, astfel încât şi clienţii care vor să cumpere pantofi, îmbrăcăminte, obiecte sanitare sau mobilă să se bucure de calitate la preţuri accesibile”, a mai spus Dan Şucu.

Membrii AMRCR precizează, de asemenea, că vor încerca să colaboreze cu prioritate cu acei producători care au înţeles importanţa aplicării acestor măsuri pentru consumatorul final şi arată că cei care nu vor proceda la scăderea cotei de TVA se vor autoexclude din piaţă.