Proiecte de Mediu: Carrefour

Carrefour a construit un ecosistem integrat și programe originale la nivel național, care influențează în bine: mediul, viața a sute de comunități din România și a milioane de clienți.

Prin parte din aceste demersuri propunem tranziția la un consum responsabil de resurse și tratam cu respect natura.
Concret, acționăm la scala companiei și implementăm național, programe pentru:

● Economie circulară
● Extra-campanii de colectare selectivă și reciclare
● Pământ sănătos pentru mediu și o agricultură sustenabilă

ECONOMIE CIRCULARĂ

PUNEM PREȚ PE PLASTIC

De peste un an, Carrefour a lansat programul Punem Preț Pe Plastic (PPPP), aducând sub aceeași viziune toate acțiunile concrete desfășurate pentru protejarea mediului înconjurător.

PPPP este o poveste despre transformarea economiei circulare într-un concept dedicat consumatorului, care inspiră noi comportamente și schimbă percepția asupra plasticului și a altor resurse, transformandu-le din deșeuri în valoare, în moneda.

Iar în 2021, Carrefour România extinde programul Punem Preț Pe Plastic și rămâne alături de partenerii și clienții săi prin acțiuni concrete ce vizează combaterea risipei alimentare, colectarea selectivă, reciclarea și reintroducerea plasticului și a resurselor în circuitul economic. Totodată, Carrefour va face demersuri în vederea retragerii plasticului de unică folosință din toate magazinele și va încuraja protejarea resurselor naturale printr-un consum responsabil.

Împreună trecem la obiceiuri mai bune!

Plata cu PET
Perioada: iulie 2019 – noiembrie 2020
Scopul acțiunii și modul de desfășurare: o inițiativă în premieră prin care consumatorii au fost invitați să plătească timp de o săptămâna cu plastic pentru fructe și legume provenite de la producători locali care a încurajat colectarea selectivă și reciclarea.
Impact: peste 370,000 de PET-uri au fost colectate prin campania Plata cu PET în 14 hipermarketuri din țară, oferind la schimb 92 de tone de fructe și legume românești.

Roli Poli
Perioada: în curs de desfășurare din decembrie 2019
Scopul acțiunii și modul de desfășurare: un concept unic de stație de colectare selectivă pentru copii ce încurajează educația timpurie. În prezent, 3 stații Roli Poli sunt amplasate în hipermarketurile din Corbeanca, Târgu Mureș și Târgoviște. De asemenea, Carrefour va amplasa în fiecare hipermarket pe care îl va deschide în viitor stația Roli Poli.
Impact: copiii primesc informații educative despre consumul responsabil de resurse și colectarea selectivă a deșeurilor.

Vino cu caserola ta de acasă
Perioada: în curs de desfășurare din iulie 2019
Scopul acțiunii și modul de desfășurare: o oportunitate de a reduce plasticul de unică folosință. Carrefour este singurul retailer care permite și încurajează clienții să achiziționeze produse în propriile caserole din zona Gastronomie și raioanele de: brânzeturi – măsline – mezeluri; măcelărie; pește; brutărie – cofetărie-patiserie Impact: scăderea numărului de caserole de plastic folosite la raioanele menționate.

Săculeții reutilizabili
Perioada: în curs de desfășurare din decembrie 2020
Scopul acțiunii și modul de desfășurare: clienții au posibilitatea de a alege săculeții reutilizabili pentru a transporta fructe proaspete, legume sau pâine, fără a produce alte deșeuri din plastic. Săculeții sunt certificați, realizați din bumbac 100% ORGANIC, de origine controlată.
Impact: scăderea numărului de pungi de unică folosință utilizate la raioanele menționate.

Colectarea uleiului uzat
Perioada: în curs de desfășurare din noiembrie 2019
Scopul acțiunii și modul de desfășurare: în toate hipermarketurile Carrefour din țară, dar și în 11 supermarketuri și 10 Supeco, clienții au posibilitatea de a aduce uleiul alimentar uzat, pentru a fi colectat responsabil. Pentru fiecare 3 litri de ulei uzat, oferă la schimb un 1 litru
de ulei proaspăt, iar pentru 5 litri de ulei uzat, 2 litri de ulei proaspăt.
Impact: în perioada noiembrie 2019 – noiembrie 2020 peste 160,000 de litri de ulei alimentar uzat au fost colectați, oferind la schimb peste 55,000 litri de ulei proaspăt. Cei 160,000 de litri de ulei uzat colectați au salvat peste 160 de milioane de litri de apă.

Pungi biodegradabile
Perioada: în curs de desfășurare din decembrie 2019 Scopul acțiunii și modul de desfășurare: introducerea pungilor biodegradabile la raioanele fructe-legume, măcelărie, pește, mezeluri, produse congelate vrac și mâncare pentru animale vrac. Pungile prietenoase cu natura sunt 100%. biodegradabile, din materiale vegetale, compostabile acasă sau industrial.
Impact: reducerea unui consum de aproape 6 milioane de pungi de plastic pe lună.

Duminica Verde
Perioada: în curs de desfășurare din octombrie 2019
Scopul acțiunii și modul de desfășurare: o campanie educațională online desfășurată pe pagina oficială de Facebook a Carrefour, prin care clienții primesc sfaturi despre cum pot trece la obiceiuri mai bune, la cumpărături și acasă, și cum pot acționa concret pentru a proteja mediul înconjurător.
Impact: încurajarea consumatorilor să reducă, să reutilizeze și să recicleze deșeurile.

Extindere gamă produse de unică folosință biodegradabile
Perioada: în curs de desfășurare din 2020
Scopul acțiunii și modul de desfășurare: prin parteneriatul cu Biodeck, un producător local, am extins gama de produse din materiale biodegradabile și compostabile din magazinele noastre pentru a reduce cantitatea de plastic folosită. Astfel, am introdus Kitul de Picnic care include tacâmurile necesare plus saci de gunoi pentru 6 sau 12 persoane din materiale biodegradabile.
Impact: creșterea constantă a cererii pentru produse din materiale biodegradabile și compostabile și scăderea cererii pentru produse de unică folosință din plastic.
Până la finalul anului 2021 ne propunem să renunțăm la toate produsele de unică folosință produse din plastic.

EXTRA-CAMPANII DE COLECTARE SELECTIVĂ ȘI RECICLARE

Nu arunca măști și mănuși pe jos
Perioada: în curs de desfășurare din iunie 2019
Scopul acțiunii și modul de desfășurare: Carrefour este primul retailer care s-a alăturat inițiativei derulată de Asociația Geeks for Democracy, prin care au fost colectate măști și mănuși în recipiente special dedicate acestor deșeuri, instalate în magazinele noastre.
Impact: peste 760,000 de măști și mănuși uzate au fost colectate.

Programul CCR Rebat
Perioada: în curs de desfășurare din decembrie 2019 Scopul acțiunii și modul de desfășurare: program prin care pentru fiecare 6 baterii uzate sau 6 acumulatori vechi aduși la urnele speciale amplasate la recepție clienți în hipermarketurile Carrefour, clienții sunt recompensați cu o baterie nouă cu scopul de a reduce poluarea cu astfel de deșeuri.
Impact: au fost colectate până în prezent peste 10,000 de tone de baterii uzate, fiind oferite la schimb peste 69 de milioane de baterii noi.

PĂMÂNT SĂNĂTOS PENTRU MEDIU ȘI O AGRICULTURĂ SUSTENABILĂ

Creștem România BIO

Perioada desfășurare campanie: anual în intervalul martie-mai. În 2021 campania ajunge la cea de-a treia ediție

Scopul acțiunii și modul de desfășurare: Creștem România BIO este un program național de susținere a agricultorilor dornici să cultive bio și de încurajare a obiceiurilor sănătoase de consum.

Munca pe care o fac agricultorii este un act de optimism, o investiție în generațiile următoare. Și dorința lor de a lucra un pământ curat, cultivat fără îngrășăminte artificiale înseamnă promisiunea unei vieți mai sănătoase pentru noi toți și o întoarcere la gustul autentic. Agricultura ecologică este agricultura de mâine. În sprijinul lor, prin acest demers, Carrefour acoperă integral toate costurile de certificare, oferă un contract ferm de preluare a producției atât pe durata conversiei, cât și 2 ani după certificare și le oferă consultanță și suport în calitate de partener de încredere al acestora. Vrem să creăm un sector agricol puternic și curat și să îți oferim produse sănătoase, crescute după standarde agrare moderne. Acesta e angajamentul nostru.

Impact: în primii doi ani s-au înscris în program, peste 600 de agricultori români din toată țara. În 2020 am introdus la raft și primele produse cu etichetă “În conversie la BIO”.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]