Poziție AMRCR referitoare la declarațiile Ministrului Agriculturii – plafonare adaos la toate produsele românești

Înțelegem și apreciem faptul că elaborarea propunerii legislative va avea loc prin consultare cu toți operatorii economici din zona agroalimentară și vom răspunde, bineînțeles, imediat, oricărei invitații în acest scop.

Pe de altă parte, referitor la afirmația că produsele românești, doar pe baza provenienței lor, ar putea avea un adaos comercial diferit în comparație cu produsele similiare de pe alte piețe, nu avem acces la datele de care, probabil, dispune domnul Ministru, și în acest sens, nu putem susține o astfel de abordare.

Ce putem susține însă cu siguranță este că marii retaileri au făcut eforturi deosebite pentru asigurarea prezenței la raft în număr cât mai mare a produselor românești, răspunzând astfel încurajărilor, îndemnurilor și chiar solicitărilor venite din partea atât a autorităților, fermierilor, organizațiilor neguvernamentale și tuturor celor care au fost prezenți în spațiul public cu astfel de mesaje.

Înainte însă de orice, am răspuns cererii pentru produse românești venite din partea consumatorilor.

De aceea, acum când produselor românești sunt dominante pe rafturile magazinelor, fapt vizibil și confirmat chiar de către consumatori, să vorbim de plafonarea produselor românești poate părea cel putin contradictoriu.

Prin urmare, așteptăm să înțelegem mai mult din strategia pe care o propune domnul Ministru al Agriculturii, mai ales în contextul în care multe produse românești beneficiază de scheme de sprijin sau programe de investiții, inclusiv din partea marilor retaileri, și au început să pătrundă, în unele cazuri chiar semnificativ, și pe alte piețe europene.

Mai ales în ultima perioadă, sectorul de retail a trebuit să facă față unei adevărate avalanșe de suprareglementări, sub diverse justificări, fără ca obiectivul acestora să fie expus cu claritate sau evaluat ulterior după efectele concrete din piață, invocându-se necesitatea atingerii unor rezultate care s-au dovedit că nu sunt sustenabile.

Ceea ce putem spune cu siguranță este că sectorul de retail este din ce în ce mai copleșit de diversele evenimente care au avut loc pe seama sa și acest fapt se poate vedea și în capacitatea acestuia de a acționa ca un vector economic de creștere economică și recuperare a decalajelor regionale de dezvoltare.