Nu există două ocazii pentru a face prima impresie. Așteptările au fost mari în ceea ce privește un dialog de calitate, transparent și de substanță, maniera a rămas cea veche, cu postări seara și adoptări ziua următoare

Deși părea foarte puțin verosimil, în ședința Guvernului de astăzi –  fără o agendă comunicată preliminar, ci postată după începerea ședinței –  a fost adoptată OUG pentru modificarea art.8 din OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare. O măsură cu un caracter „temporar” de mai bine de doi ani.

Ne confruntăm cu abordarea clasică, pe care o cunoaștem foarte bine și am experimentat-o deseori – proiect postat seara pe site-ul Ministerului Agriculturii – sub un titlu care nu corespundea conținutului – OUG „pentru prorogarea unor termene”, adoptat a doua zi, vineri, înainte de weekend, fără consultare publică. Documentul nu apare avizat de toate ministerele de resort care au semnat până în prezent aceste prelungiri repetate.

Măsura plafonării a fost dată acum doi ani – prin legislație, deși anterior a fost un acord voluntar care a fost respectat de către retaileri. Poziția noastră a fost – așa cum era specificat și în legislație – pentru o limitare de timp, 3-6 luni, cu un obiectiv concret.

Am putut considera adecvată intervenția în piață în beneficiul consumatorilor, având în vedere că:

  • în acel moment inflația avea două cifre,
  • măsura s-a aplicat pentru un număr de produse pentru a asigura accesul oricărui consumator la produse de bază.

Între timp inflația a scăzut, dar rămâne printre cele mai mari din UE iar cauzele care determină acest nivel, s-au dovedit că nu se află în lanțul alimentar – totodată, România are cele mai mici prețuri la alimente din UE, conform informațiilor transmise public de INS.

Aseară târziu am putut observa că pe site-ul MADR – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a apărut în Transparență decizională un Proiect de OUG “pentru prorogarea unor termene” –  titlu care nu reflectă conținutul și care lasă de înțeles că Ordonanța face doar niște prorogări, adică niște amânări sau suspendări – când în realitate, intervine brutal și pe fond pentru prelungirea cu încă 3 luni a plafonării prețului la alimente – peste cei doi ani deja împliniți.

De fapt, OUG adoptat de Guvern prevede modificarea art.8 din OUG 67/2023 privind combaterea creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, astfel încât aplicarea acesteia să fie prelungită până la 30 septembrie 2025inclusiv;

Din nou vedem cum este păstrat același mod de lucru – proiect de OUG postat seara, fără perioadă de consultare publică și care să fie adoptat în ședința de Guvern de a doua zi. Mai îngrijorător este că acest lucru se întâmplă la scurt timp după ce dl Prim-ministru a avut o întâlnire cu o agenție de rating.

Credem ca este absolut necesară transparentizarea motivelor acestei decizii, a rațiunilor pentru care excepția a devenit regulă, și a strategiei  economice pe care Guvernul și Ministerele de resort adoptă prin prelungirea unui mecanism  – în această manieră – care nu poate sprijini un mediu concurențial performant și nici funcționarea optimă a lanțului economic.

AMRCR este membră a Confederației Patronale Concordia și EuroCommerce.