HORA cere Guvernului decizii urgente pentru evitarea dispariției a 200.000 de locuri de muncă de la 1 ianuarie 2016

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România – HORA – avertizează asupra blocajului creat la nivelul autorităților locale în ceea ce privește emiterea/ reînnoirea autorizațiilor de funcționare a unităților comerciale. Astfel, prin somații repetate, în mod suplimentar și nejustificat față de anii precedenți, sunt solicitate numeroase avize, autorizații și expertize tehnice ale clădirilor, inclusiv prezentarea autorizațiilor I.S.U., în acest fel condiționându-se în mod nejustificat eliberarea/prelungirea autorizațiilor de funcționare începând cu 1 ianuarie 2016.

”Membrii asociației noastre își doresc să respecte cu strictețe legislația și reglementările în vigoare. Astăzi însă, în urma somațiilor date de primării, constatăm că I.S.U. este suprasolicitat din cauza depunerii de mii de cereri de autorizații/ negații/ reclamații de către agenții economici ale căror autorizații expiră la sfârșitul lunii decembrie 2015. Astfel, s-a ajuns în imposibilitatea ca aceste autorizații să fie eliberate în timp util. Considerăm necesar ca I.S.U. să primească resursele umane și financiare necesare pentru a putea face față noilor cerințe administrative, însă, totodată, solicităm Guvernului să adopte măsuri legislative urgente, astfel încât agenții economici la nivel național să nu fie nevoiți să tragă obloanele de la 1 ianuarie 2016”, a declarat Dragoș Petrescu, președintele HORA.

În actualele circumstanțe, de haos și nesiguranță legislativă la nivelul întregii țări, HORA solicită Executivului ca – până la lămurirea deplină a responsabilităților ce revin autorităților locale în ceea ce privește modul de eliberare a autorizațiilor de funcționare – să adopte de urgență deciziile care se impun referitor la amendarea Legii 307/ 2006, respectiv a O.G. 99/ 2000 astfel încât mii de agenți economici din toată țara să nu fie pur și simplu eliminați de pe piață începând cu 1 ianuarie 2016.

Demersul HORA este susținut de: Asociația Marilor Rețele Comerciale din România – AMRCR, Coaliția pentru Dezvoltarea României, Federația Patronatelor din Turismul Românesc – FPTR, Federația Industriei Hoteliere din România – FIHR, Federația Asociațiilor de Promovare Tursitică din România – FAPT, Asociația Comercianților din Centrul Istoric București – ACCIB,  BTB, SKAL International Bucharest.

„Soluția la îndemână este acordarea unui răgaz de 12 luni pentru conformare agenților economici care nu intră sub incidența condițiilor de suspendare a activității prevăzute de H.G.  915/2015. Împreună cu celelalte organizații care susțin acest demers am prezentat Guvernului propuneri legislative concrete pentru depășirea acestui impas care poate avea un efect devastator asupra mediului de business și mă refer aici la dispariția, imediat după sărbători, a 200.000 de locuri de muncă”, a adăugat Dragoș Petrescu.