Efectul pe care l-ar putea avea regula „51% produse romanesti in magazine”. Patronii supermarketurilor pun insa o conditie

Putem aproviziona magazinele cu suficiente legume daca acestea vor fi obligate sa aiba 51 la suta productie romaneasca, sustin asociatiile de fermieri.

Reprezentantii lor solicita ca hipermarketurile sa lucreze direct cu agricultorii si sa nu mai finanteze intermediarii. De altfel, nici reprezentantii marilor magazine nu se opun acestei idei raspandite in Franta sau Italia. Cer insa garantii de la stat ca nu vor ramane cu rafturile goale.

Fermierii dintr-o zona vestita din Giurgiu spun raspicat ca pot livra suficiente legume pentru tot Bucurestiul 9 – 10 luni pe an.

Un fermier din Colibasi are solare pe un hectar, unde cultiva salata. Ar putea sa livreze suficienta marfa pentru un hipermarket din Bucuresti din martie pana in noiembrie.

Petrica Bolocan, reprezentantul unei cooperative: „Da. Am putea, pentru ca eu am hectar de solarii si as putea sa tin nu doar salate… Si colegii mei care sunt in cooperativa, la 20 de hectare de solarii… Numai sa avem un contract ferm.”

Adica fermierii din aceasta asociatie ar putea aproviziona 20 de hipermarketuri. Este adevarat, fac asta, dar prin intermediari.

Petrica Bolocan: „Nu putem sa ajungem la un supermarket sa bagam marfa decat prin intermediari, ca noi nu avem depozite.”

Pe de alta parte, Asociatia Marilor Magazine declara ca lucreaza cu intermediari, pentru ca le ofera produse in mod constant. Mai mult, comerciantii ar sustine legea care ii obliga sa aiba pe rafturi minimum 51 la suta produse romanesti.

Delia Nica, reprezentantul Asociatiei Marilor Magazine: „Daca vom avea marfuri livrate in cantitatile de care avem nevoie, in zilele in care avem nevoie, la calitatea in care am comandat-o si la un pret competitiv.”

Ministerul Agriculturii intervine cu o promisiune. Le va oferi inlesniri financiare fermierilor care se vor asocia.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: „Scutirea impozitului pe norma de venit, reducerea impozitului pe profit, scutirea impozitului pe proprietate.”

Deocamdata, ideea este doar pe hartie, iar fermierii sunt extrem de sceptici la promisiunile ministerului. Legea care obliga hipermarketurile sa aiba pe rafturi 51 la suta de productie romaneasca a fost adoptata deocamdata numai de Senat.

Sursa: Stirileprotv.ro