Chirițoiu: Reducerea TVA s-a simțit în marile magazine, mai puțin în cele de proximitate

Marii retaileri au redus prețurile în urma scăderii TVA la alimente de la 24% la 9%, mai puțin însă magazinele mici și de proximitate, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

”Din datele noastre, scăderea TVA a avut rezultate pozitive. Nu am văzut, nici noi, nici Statistica, creșteri mari de prețuri înainte de reducerea TVA, astfel încât comercianții să le scadă după implementarea măsurii. După intrarea în vigoare a TVA redus, am văzut scăderi de prețuri mai ales în comerțul modern și mai puțin în magazinele mici și de proximitate. S-a întâmplat așa cum am anticipat”, a explicat Chirițoiu.

Consiliul Concurenței a monitorizat până în septembrie evoluția prețurilor alimentelor în magazine, în urma reducerii în luna iunie a TVA la alimente de la 24% la 9%. Monitorizarea a avut în vedere un coș de consum de 30 de produse alimentare, iar rezultatele privind impactul scăderii TVA vor fi făcute publice în luna octombrie.

În paralel, Consiliul Concurenței lucrează la realizarea, împreună cu marii retaileri, a monitorului prețurilor produselor alimentare.

Sursa: Profit.ro