București, 25 octombrie 2012: Asociația Marilor Rețele Comerciale din România denunță abuzurile Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare asupra magazinelor unora dintre membrii săi. Inspectorii ITRSV, printr-o interpretare vădit exagerată a legislației în vigoare, profită de poziția de putere în care se află și condiționează acordarea reautorizărilor comerciale pentru produsele lemnoase de plata unor amenzi.
Lanțurile de magazine „Do it yourself” se confruntă în această perioadă cu o serie de controale ale ITRSV care fac parte dintr-o campanie evidentă de hărțuire. Aceste acțiuni se efectuează exact înaintea perioadei de reautorizare pentru comercializarea produselor lemnoase. Retailerii sunt puși în situația de a achita fără să conteste amenzile dacă vor să se reautorizeze în timp util. Amenzile sunt aplicate pentru tot felul de raportări birocratice ale operațiunilor comerciale cu produse lemnoase, care se schimbă de la o săptămână la alta la cheremul inspectorilor ITRSV, astfel încât acestea nu pot fi îndeplinite niciodată. Mai mult, ne confruntăm cu un adevărat şantaj al inspectorilor ITRSV asupra managementului magazinelor vizate, care este ameninţat că nu va primi autorizaţia dacă nu plăteşte amenda, iar în cazul în care refuză acest lucru, se trece la reţinerea documentelor şi extinderea controalelor.
Toată această situație s-a agravat după ce AMRCR a avut o întâlnire cu reprezentanții Direcției de Control în Silvicultură, întâlnire ce avea ca temă găsirea unor soluții pentru rezolvarea problemelor apărute în utilizarea soft-ului de gestiune SUMAL (soft de gestiune a operațiunilor comerciale cu produse lemnoase). Deși întâlnirea s-a desfășurat normal, câteva probleme urmând a fi soluționate, iar altele analizate, a doua zi au început controalele, toate având ca obiect raportările din SUMAL.
Abuzurile au fost sesizate atât informal, cât și formal, o scrisoare fiind transmisă autorităților competente din Ministerul Mediului și Pădurilor. Până în acest moment, ministerul nu a reușit să ia nicio măsură față de ITRSV, fapt ce nu poate decât să încurajeze atitudinea total discreționară a inspectorilor ITRSV. Informal, aceștia au afirmat deseori în fața reprezentanților retailerilor că sunt autonomi, iar ministerul nu ar avea o autoritate efectivă asupra lor.
Mai mult, legislația în vigoare este în mod deliberat interpretată în aşa fel încât să faciliteze comportamentul abuziv al reprezentanților ITRSV asupra activității de comerț a retailerilor. În Ordinul 584/15.09.2008 emis de Ministrul Agriculturii (dl. Dacian Cioloş, care coordona la acea vreme ITRSV), la art.5 se spune că „pentru obținerea acordului persoana juridică este obligată să prezinte […] dovada achitării eventualelor contravenții silvice necontestate/rămase definitive și executorii.” În acest fel, ITRSV se folosește de lege în interes propriu, pentru a „colecta” fonduri și se îndepărtează de la misiunea sa fundamentală, aceea de a proteja pădurile din România de masacrul deșănțat de care au avut și, din păcate, au parte în continuare.
În aceste circumstanțe retailerii sunt nevoiți să își desfășoare activitatea într-un climat de totală incertitudine privind natura și măsura obligațiilor pe care trebuie să le îndeplinească. Având în vedere abuzurile la care sunt supuşi şi interpretabilitatea cadrului legislativ, retailerii consideră că este absolut esenţial ca autorităţile să identifice partenerul organizațional care are în mod efectiv autoritatea să analizeze și să rezolve probleme de tipul celor menţionate mai sus.
În acest context AMRCR, asociație care reprezintă unii dintre cei mai mari angajatori și plătitori de TVA din economia românească, își exprimă îngrijorarea deosebită față de degradarea continuă a mediului economic din România. Temerea asociației se îndreaptă și spre apariția unui fenomen masiv de parazitare instituțională, încurajată de tolerarea sau chiar întreținerea unei legislații interpretabile. Efectul unor astfel de practici este devastator pentru investitorii care încă mai cred în potențialul de dezvoltare sustenabilă și concurențială a pieței românești.