AMRCR: Noile măsuri fiscale anunţate de Guvern se vor răsfrânge asupra puterii de cumpărare a românilor

Bucureşti, 13 noiembrie 2013: Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) avertizează Guvernul că noile măsuri fiscale anunţate se vor răsfrânge asupra consumatorilor, care vor suporta povara scumpirilor iar în final efectul va fi invers decât cel scontat, încasările la buget scăzând pe fondul diminuării consistente a puterii de cumpărare.

Planul Guvernului de a introduce noi taxe şi impozite şi de a schimba modul de calcul al accizelor va duce în mod cert la sărăcirea populaţiei, care va trebui să suporte din propriul buzunar creşteri însemnate de preţuri, de la combustibil la alimente şi utilităţi, generând scăderea accesului la un trai de mai bună calitate. În final, toate acestea vor afecta investițiile, strategiile și afacerile noastre per total.

AMRCR arată, de asemenea, că practica Guvernului de a schimba regulile jocului fără consultarea mediului de afaceri afectează în mod considerabil atractivitatea mediului de afaceri românesc şi se constituie într-un puternic semnal de descurajare a investiţiilor.
“Lărgirea artificială şi nejustificată a bazei de taxare nu stimulează funcţionarea economiei ci, dimpotrivă, încurajează evaziunea în detrimentul jucătorilor corecţi, care plătesc taxele şi respectă legea în România. Reluăm cu această ocazie o solicitare mai veche a AMRCR pentru Guvern, aceea de reducere generală a TVA, măsură care va stimula în mod real consumul şi va avea un impact pozitiv asupra bugetului”, a declarat Delia Nica, director executiv al AMRCR.

AMRCR susţine, de asemenea, că era de dorit ca, în loc să anunţe noi taxe,  Guvernul să se fi concentrat asupra măsurilor de constrângere a evazioniştilor de a respecta legea şi să fi creat, în acelaşi timp, mecanismele necesare pentru recunoaşterea bunelor practici, astfel încât contribuabilii de bună credinţă, plătitori de taxe, să nu mai fie văzuţi drept o sursă la îndemână de colectare a unor biruri suplimentare.

Nu în ultimul rând, AMRCR îşi exprimă disponibilitatea pentru dialogul cu Guvernul în vederea identificării măsurilor reale de creştere a încasărilor la buget şi de reducere a evaziunii fiscale.