AMRCR îi cere Vice Premierului Vasile Dâncu regândirea procesului de autorizare a activităților comerciale

AMRCR îi cere Vice Premierului Vasile Dâncu regândirea procesului de autorizare a activităților comerciale

 

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) salută formarea grupului interministerial pentru modernizarea administrației și solicită Vice Premierului Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației, ca una dintre temele prioritare pe agenda acestui grup să fie regândirea sistemului de autorizare a activităților comerciale, care pe lângă faptul că este complex, a devenit mult prea complicat și, mai ales, mare consumator de timp.

 

AMRCR semnalează faptul că s-a ajuns în situația periculoasă în care acest proces de autorizare poate dura până la 300 de zile, ceea ce poate afecta semnificativ investițiile și stabilitatea a mii de locuri de muncă.

 

„În contextul provocat de tragedia din clubul Colectiv, procesul de autorizare la nivelul administrației locale a ajuns într-un stadiu de cvasi-blocaj generalizat. Prinse în nesiguranța hățișului legislativ, reprezentanții diverselor instituții cu atribuții pe lanțul de avizare sunt preocupate să adopte tot felul de norme și regulamente prin care să evite o eventuală răspundere în cazul unor evenimente neprevăzute. Foarte puțini dintre aceștia își mai asumă responsabilitatea unei decizii, rezultatul fiind acela că în unele situații s-a ajuns ca durata întregului proces de autorizare să se apropie de 300 de zile de la inițiere. Aceasta în contextul în care, în alte țări precum Polonia sau Ungaria, durata maximă este de 30 de zile. Urmarea directă a acestei situații – create de instituții administrative care dau vina unele pe altele – este faptul că investiții de anvergură sunt pe punctul de a fi abandonate, dar și mai grav este faptul că mii de locuri de muncă încep să fie puse sub semnul întrebării din cauză că investitorii se află practic în imposibilitatea de a obține reînnoirea autorizațiilor de funcționare”, a spus Delia Nica, Director Executiv al AMRCR.

 

Asociația susține că dialogul și consultarea sunt esențiale pentru succesul acestui proiect și își pune la dispoziție experiența de care beneficiază, considerând că modernizarea administrației este un obiectiv așteptat și dorit de toți cei care își doresc progresul acestei țări.

 

„Marii investitori nu pot să-și permită să opereze decât în condiții de maximă legalitate, altfel riscă să fie penalizați sever de asiguratorii extrem de exigenți în respectarea cadrului legal, de bursele externe pe care sunt listați și nu în ultimul rând de consumatorii ale căror așteptări privind propria siguranță nu suportă improvizație.

Ne exprimăm disponibilitatea de a participa la întâlnirile grupului interministerial pentru modernizarea administrației în cadrul cărora, pe lângă semnalarea unor situații concrete cum sunt cele de mai sus, putem să formulăm propuneri de eficientizare, transparentizare și predictibilitate referitoare la funcționarea sistemului administrativ de autorizare a operațiunilor comerciale”, a adăugat Delia Nica.

 

 

***

Despre AMRCR

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) este o asociație profesională din care fac parte cei mai mari jucători care operează pe piața de retail din România. Aceasta a fost constituită în anul 2003 și are următorii membri: Auchan, Billa, Brico-Depot, Carrefour, Cora, Dedeman, Domo Retail, Hornbach, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny Market, Praktiker, Profi și Selgros.

AMRCR este reprezentanta României la Eurocommerce si membră a Confederației Patronale „Concordia”.