AMRCR cere anularea taxelor de penalitate pentru ambalaje și sistem de colectare garantat de stat

AMRCR susține adoptarea de urgență a unui act guvernamental prin care să fie anulate sumele colosale cu efect retroactiv pentru anul 2015, imputate pe nedrept producătorilor și comercianților în domeniul colectării ambalajelor, sume care la rândul lor produc în fiecare zi penalități uriașe. “Avem exemple că, în unele cazuri, facturile aferente anului 2015 se ridică la 1.500.000 euro doar pentru un singur operator economic”, a declarat Delia Nica, Director Executiv AMRCR.
De asemenea, reprezentanții marilor retaileri cer abrogarea textelor normative care au dus la crearea unui sistem complet nefuncțional în ceea ce privește gestionarea deșeurilor de ambalaje și la nerespectarea normelor europene și a țintelor asumate de România în acest context.
În opinia marilor retaileri legea actuală a obligat operatorii economici să încheie contracte cu aceste OTR-uri, în cazul în care nu au posibilitatea gestionării ambalajelor în mod individual. “Este evident că acest sistem nu a funcționat și a dus la actuala criză care însă este aruncată tot în spatele producătorilor și comercianților. În forma sa actuală, legislația nu asigură în niciun fel obiectivele pentru care se presupune că a fost elaborată și anume funcționarea eficientă a unui sistem de colectare a ambalajelor și, mai ales, protejarea mediului. AMRCR susține ideea ca statul să preia responsabilitatea administrării, garantării și verificării colectării ambalajelor prin intermediul unui singur organism care să funcționeze transparent”, a mai spus Delia Nica.
AMRCR își exprimă încrederea că, deși la întâlnirea de azi organizată de Ministerul Mediului nu au fost prezentate soluții pentru facturile rectificative aferente anului 2015 sau un calendar complet de modificări legislative necesare, acest lucru este obligatoriu să se întâmple în cel mai scurt timp posibil și își declară în continuare totala disponibilitate pentru dialog pe aceste teme.
Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) este o asociație profesională, constituită în anul 2003, și are în acest moment următorii membri: Auchan, Billa, Brico-Depot, Carrefour, Cora, Dedeman, Domo Retail, Hornbach, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny Market, Praktiker, Profi și Selgros.
AMRCR este membră a Confederației Patronale „Concordia” și reprezentanta României la Eurocommerce.
Pentru informații suplimentare:
George Badescu – 0737 730 607, [email protected]