Încarc Evenimente
Acest eveniment a trecut.

În temeiul Directivei-cadru privind deșeurile (2000/60/CE), statele membre au obligația de a recupera și a elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor. Deșeurile trebuie tratate fără a crea riscuri pentru apă, aer, sol, plante sau animale, fără a cauza neplăceri din cauza zgomotului sau a mirosurilor și fără a afecta în mod negativ peisajul sau zonele de interes special.

România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. Comisia Europeană a solicitat României să închidă, să etanșeze și să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 15 depozite ilegale de deșeuri care au beneficiat de o perioadă de tranziție în conformitate cu Tratatul de aderare a României.

Sistemul garanție-returnare prin care cetățenii vor primi înapoi banii pentru fiecare sticlă şi PET va fi funcțional efectiv în 18 luni. Odată cu implementarea acestui sistem, România va ieși din paradoxul în care se găsește astăzi: pe de-o parte o țară sufocată de deșeuri iar, pe de altă parte, o țară în care industria reciclatoare importă materie primă ca să supraviețuiască. Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deșeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este și motivul pentru care datele reciclării în România sunt infime: doar 14% la nivel național.

Liderii europeni au agreat ca emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană să fie reduse cu 55% până în 2030, față de nivelul din 1990. Noua țintă are rolul de a aduce statele europene mai aproape de îndeplinirea obiectivului de a deveni neutre din punct de vedere climatic până în 2050. România va fi unul dintre statele care trebuie să modifice semnificativ structura sistemului energetic și a altor segmente poluante pentru a îndeplini obiectivele climatice.

Conferința cu tema Managementul deșeurilor după Pactul Ecologic European își propune să prezinte care va fi impactul Green Deal asupra industriei de reciclare din România, asupra producătorilor de ambalaje, a Organizațiilor care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului (O.I.R.E.P.), a rețelelor de magazine și a cetățenilor.

Teme de discuție:
Perspectivele colectării și reciclării deșeurilor provenite din echipamente de iluminat uzate; Exemple de sucess în reciclarea deșeurilor; Sistemul garanție-returnare; Cum funcționează sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD); “Plăteşti pentru cât arunci” – de la concept la practică; Cum aplicăm principiile de bază – a reduce, reutiliza, repara și recicla deșeurile; răspunderea extinsă a producătorului; sistemul garanție-returnare; depozitele istorice de deșeuri; pedepse pentru abandonul și incendierile de deșeuri; Finanțare pentru infrastructura de mediu; Viitorul economiei circulare în România; Rolul mediului de afaceri în promovarea unei culturi ecologice; Implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă: Implicații pentru politica de mediu a UE; Adoptarea unei abordări fiscale “verzi”, în sectorul energiei și al deșeurilor; Soluții, studii de caz, povești de succes din zona de gestionare a deșeurilor.

Vorbitori:

Octavian-Alexandru Berceanu, Comisar General, Garda Națională de Mediu

Alexandru Laibăr, Director Executiv, Coaliția pentru Economie Circulară

Gheorghe Țucu, Managing Partner, ‎Valeg Creative Solutions – Tehnologii de mediu TERRAGON: Generare locală de resurse primare din deșeuri

Bogdan Andronache, Co-Fondator & CEO, Eco Tree – EcoTree – Platforma digitală pentru reciclare

Aurelian Dobre, Director General, Direcția Generală de Administrare Fiscală, Administrația Fondului pentru Mediu

Raul Pop, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Julia Leferman, Director General, Asociaţiei Berarii României – Sistemul garanție-returnare. Principii de funcționare

George Bădescu, Director Executiv, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România

Agenda:

09,00 – 09,30: Înregistrarea participanților

09,30 –12,30: Prezentări și dezbateri

12,30 – 13,30: Masa de prânz

Înregistrare

Pentru a putea participa, vă rugăm să completați formularul de înregistrare.

Formular MANAGEMENTUL DESEURILOR-15.04.2021

Go to Top